•    Εθνικής Αντιστάσεως 10, 15351, Παλλήνη
  •    210 66 64 324
  •    6947 564 319
  •    info@minu.gr

Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση

Γενικά

Η κυστεοσκόπηση είναι μια ιατρική επέμβαση που σκοπό έχει να εξεταστεί το εσωτερικό της ουροδόχου κύστεως για πιθανές παθήσεις. Διενεργείται με την βοήθεια του κυστεοσκοπίου που είναι ένα λεπτό ινο-οπτικό εργαλείο που φέρει κάμερα και φωτεινή πηγή στην μία άκρη του. Το κυστεοσκόπιο εισέρχεται στην ουροδόχου κύστη διαμέσου της ουρήθρας (ο λεπτός σωλήνας μέσω του οποίου εξέρχονται τα ούρα). Η κυστεοσκόπηση διενεργείτο μέχρι πρόσφατα μόνο με άκαμπτα κυστεοσκόπια που όμως η προώθησή τους δια της ουρήθρας προκαλεί πόνο και για αυτό το λόγο απαιτείται κάποιας μορφής αναισθησία.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας επέτρεψε την ανάπτυξη εύκαμπτων κυστεοσκοπίων. Η διαφορά τους από τα άκαμπτα είναι ότι είναι πιο λεπτά και η άκρη τους με τον κατάλληλο χειρισμό από τον ιατρό μπορεί να καμφθεί χωρίς να επηρεάζει το υπόλοιπο εργαλείο που βρίσκεται μέσα στην ουρήθρα. Η κίνηση αυτή επιτρέπει στον ιατρό να επισκοπήσει ολόκληρο το εσωτερικό τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως με λίγες κινήσεις. Αυτό σε συνδυασμό με την μικρή διάμετρο του εργαλείου ελαχιστοποιούν τον πόνο με αποτέλεσμα να μην απαιτείται αναισθησία. Λόγω των παραπάνω η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση μπορεί να διενεργηθεί και εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος μειώνοντας την ταλαιπωρία του ασθενούς αλλά και το κόστος της επέμβασης.

Η επέμβαση απαιτεί για την ολοκλήρωσή της κατά μέσο όρο 5 λεπτά. Κατά την διάρκεια αυτής ο ουρολόγος θα επισκοπήσει την ουροδόχο κύστη για πιθανά παθολογικά ευρήματα. Εφόσον ανευρεθεί ύποπτη περιοχή ο ουρολόγος έχει την δυνατότητα να λάβει κομμάτι ιστού για την διενέργεια βιοψίας. Επίσης είναι δυνατός ο καυτηριασμός μιας περιοχής που κριθεί από τον ιατρό ότι δεν απαιτεί βιοψία ή εκτομή. Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι οι πιθανές επιπλοκές της κυστεοσκόπησης μειώνονται σημαντικά με την χρήση του εύκαμπτου κυστεοσκοπίου αλλά δεν εξαφανίζονται. Επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν είναι αιμορραγία, ουρολοίμωξη ή στένωμα ουρήθρας. Η αιμορραγία μπορεί να προέρχεται από την περιοχή της βιοψίας, από τον προστάτη στους άνδρες ή από την ουρήθρα, συνήθως διαρκεί λίγες ώρες και σταματά χωρίς περαιτέρω ιατρική παρέμβαση. Η λοίμωξη του ουροποιητικού και το στένωμα την ουρήθρας παρότι σπάνιες μπορεί να απαιτήσουν ιατρική παρέμβαση για την θεραπεία τους.

Πλεονεκτήματα

  • Λιγότερος πόνος

  • Δεν απαιτείται αναισθησία

  • Δεν απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον

  • Μείωση κόστους

  • Λιγότερες επιπλοκές

  • Ταχύτερη επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του ασχολίες